

3. Overstim´s måltidsersättning för ultralånga aktiviteter. Kolhydrat, protein och fett i ett!
Gilla läget! Livet är enkelt och kul!
Ovädret har dargit igång utanför och släppt loss ett gäng rejäla blixtar och åskknallar. Det är bara att hoppas att det värsta hunnit lämna dalen till starten ikväll. Och så håller jag en tumme för att gänget (ca 1500, kanske) på andra sidan bergsmassivet som just startat i CCC har det mindre regnigt än vi just nu. Det är tråkigt att starta ett lopp med att bli blöt. Fuktiga fötter har lättare att generera blåsor och så blir du fruktansvärt fort kall om du tar en paus och står still en stund.
Snart är det dags för dagens franska bakverk och en kopp starkt, svart kaffe tillsammans med supporter-syster. Pastapartyt öppnar klockan 14 och då kommer vi med största sannolikhet att hänga på låset för att kunna fylla magarna med massor av energi! Förhoppningsvis lyckas jag även vila en stund till innan det är dags för start. 18.30 smäller det, kanske både åska och startskott. Vi får se...
Bild från www.ultratrailmb.com
Hur långt är loppet? Det är 166 km långt detta år. Ja, mer än sexton mil...
Var startar det? Både start och mål är mitt i Chamonix, Frankrike. Men jag kommer även att springa i Italien och Schweiz (därför ska passet vara med i ryggsäcken).
Är det inte väldigt backigt i alperna? Absolut! Det blir sammanlagt 9500 höjdmeter uppför (och lika mycket nedför). Om jag jämför med Vértex Fjällmarathon, som jag sprang för två veckor sedan, så är detta lopp ca fyra gånger längre men innehåller betydligt större höjdskillnader än 4xVértex skulle göra.
När går starten? Starten går på fredag kväll, klockan 18.30. Vi börjar alltså med att springa genom natten eftersom det blir mörkt ett par timmar senare.
Hur lång tid tar det? Förra årets segrare i herrklassen, Kilian Jornet, tog 21,5 timme på sig att komma i mål. Bästa dam kom i mål på cirka 25 timmar. De är sjukt snabba! Själv räknar jag med en tid på 35-40 timmar. Maxtiden är satt till 46 timmar.
Går det att följa loppet hemifrån? Det gör det! Se gårdagens inlägg här på min blogg.
Har du sprungit något liknande tidigare? Förra sommaren sprang jag 100 miles (16,1 mil) i Skåne. Det loppet gav mig kvalificeringspoäng för att kunna springa Ultra Trail du Mont Blanc. Jag räds inte sträckan, men jag darrar i knäna när jag tänker på höjdskillnaden.
Hur många deltagare har loppet? Det finns 2300 startplatser. Ungefär 2/3 av alla som vill springa får plats.
Är det fler svenska deltagare? Jajamän, vi är åtta svenska deltagare på startlistan. Sju killar och så jag.
Serveras det mat och dryck längs banan? Det gör det. Massor av energi går åt. Men den måste intas i själva kontrollen, ingenting (förutom vatten) får bäras med från kontrollen och ut på banan. Den energi som du behöver mellan kontrollerna (bars, sportdryck etc.) måste du själv ha i ryggsäcken. Vid tre av kontrollerna serveras varm mat.
Går det av sova någonstans? Möjligheten finns och rekommendationen är att ta några korta "powernaps" på 20-40 minuter. Den tid som förloras kan lätt tas igen med en piggare hjärna och kropp.
Vilka väderförhållanden råder? Det går inte att säkert veta. Lika gärna som det kan vara 25 grader varmt och sol, kan det regna eller till och med snöa med temperaturer nära noll. Det gäller att vara beredd på det mesta!
Kommer du verkligen att springa hela vägen? Nej, det är brant och hög höjd. Det blir många och långa partier där jag promenerar.
Hur tänker du för att klara av ett så lång lopp? För mig handlar det om förmågan att ha tålamod och att kunna vara "här och nu". Jag är beredd på att bli extremt trött och att få ont någonstans. För mig fungerar det inte att förtränga sådant, utan det behöver accepteras istället. Såhär långa lopp är även något av en upptäcksfärd i ditt inre och jag hoppas lära mig något om mig själv som jag inte visste innan.
Går det att ladda innan? En traditionell kolhydratladdning gör ingen skillnad. Det gäller att komma till start utsövd och med ett par fräscha ben.
Detta var några av de mest frekvent ställda frågorna. Undrar du över något annat är du välkommen att ställa egna frågor, förstås. Min helg kommer att ägnas åt att packa väskor och att lugna ner mina oroliga och flackande tankar kring detta lopp.
Det visade sig vara MarathonMia som låg bakom. Och att hon själv dessutom agerat tomte/brevbärare. I kuvertet fanns nämligen en liten mobilladdare som hon lovat att låna mig inför mitt långa lopp, men den var även kryddad med sådant ultralöpare kan tänkas behöva: salt, energigel, energibar, skavsårsplåster och druvsocker. Och sist men inte minst en "lycka till"-hälsning som kommer att få följa med mig runt Mont Blanc i ryggan. Vilken fantastisk omtänksamhet!
Dessutom: vilket sammanträffande att jag just idag "tuggat terräng till frukost", vilket jag inte gjort på flera veckor.
Bild från www.utratrailmb.com
Men vet du vad? Det är inte så märkvärdigt med Mont Blanc eller Kebnekaise heller, inte om det verkligen är dit du vill. Allt är möjligt. Om någon sagt till mig för fyra år sedan att jag skulle stå på startlinjen i Ultra Trail du Mont Blanc denna sommar så hade jag med stor sannolikhet skrattat den personen rakt i ansiktet. För fyra år sedan visste jag förresten inte ens att det fanns ett sådant lopp, jag visste inte ens att det fanns så långa lopp överhuvudtaget. Att springa 100 miles blev en möjlighet i min hjärna för lite mer än 1½ år sedan. I augusti 2009 gjorde jag det. Jag har planerat och prioriterat för att komma hit, där jag är idag -och det kan du också göra! Om du vill.
Vi fungerar alla olika när det gäller att planera och förbereda stora utmaningar. I början av min ultralöpar-karriär trodde jag stenhårt på att bara ställa mig på startlinjen, springa på given signal och hoppas att det håller hela vägen. Erfarenheterna och goda råd från medlöpare har lärt mig att det behövs en plan.
Ju viktigare det är att komma i mål, desto viktigare blir det också med förberedelserna. I detta lopp är det väldigt viktigt för mig att komma i mål. Jag har därför delat in loppet i mindre etapper och kommer att ha en plan för varje etapp. Jag kommer att tänka 4x4. Men allra först skalar jag bort de sista 6 kilometerna, för har jag sprungit 160 km, då finns det inte en chans att jag inte skulle krypa, kräla, stappla de sista 6 mot mål.
Med fyra delar på fyra mil vardera tycker jag mig få en bättre överblick. Men kilometertider i alpmiljö kan bli fantastiskt långa och här finns höjdskillnader på flera hundra meter både utför och uppför och nästan inga plana partier alls. Därför har jag även delat in mina fyra delar i fyra delar och får då ca 10 kilometer åt gången att hålla reda på. Och i dessa sextondelar kommer jag att tänka höjdmeter snarare än distans. För att hlla reda på höjdskillnader i sexton millånga avsnitt kommer jag att behöva läsa på en del, vilket även ger mig en chans att fokusera på och samla upp tankar kring loppet.
Under sextondelarna kommer jag inte bara att ha koll på hur många höjdmeters skillnad jag har att jobba med, utan även hur mycket vätska och energi jag bör få i mig. Den kontinuerliga energitillförseln måste du själv stå för på detta lopp. Det är nämligen bara tillåtet att bära med sig vatten ut från matkontrollerna. Du måste lita på att det du har i ryggan är rätt grejer med tillräcklig energimängd. Den behöver även portioneras ut jämnt så att hjärnan och benen alltid känner sig trygga att jobba vidare. Och det krävs en hel del energi! Om jag gör energiberäkningen på Uppladdningens hemsida kommer den fram till att jag förbrukar 9500 kcal på ett dygn om jag joggar 7 km/tim hela tiden. Gå in och testa själv hur mycket du förbrukar på en dag om du är nyfiken!
9500 kcal är tungt att bära med sig och loppet kommer dessutom att ta mer än ett dygn för mig, så en energiförlust blir oundviklig. Men den kan minimeras och portioneras ut under hela sträckan, så att jag ändå kan ta mig vidare. Och kunna tänka hyfsat klart. Mer om själva tankarna under loppet får du läsa om i kommande inlägg.
Då var det slutsemestrat för min del. En "helt vanlig" måndag väntar, så vanlig som den nu kan bli för en personlig tränare. Det jag kan hoppas på är att det finns många träningssugna Sats-medlemmar därute som vill ha hjälp med sin träning under kommande höst.
Kanske blir det även en "helt vanlig" löprunda ute på Järvafältet också. I min kropp bor en längtan dit ut. Vi får se hur dagen utvecklar sig...
Om jag blundar så kan jag fortfarande känna hur tåget kränger fram på rälsen mellan Jämtland och Stockholm. Resan tog drygt sju timmar och varken Helena eller jag är vana att sitta stilla så länge. När vi äntligen kunde kliva av och veckla ut våra ben i den dimmiga, mörka stockholmskvällen kändes det verkligen som en lättnad.
Idag ska jag bara smälta intrycken från Vértex-helgen och imorgon börjar detaljplaneringen inför nästa äventyr på allvar!
Banprofilen för Vértex Fjällmarathon
Att passera trädgränsen ger mig alltid en speciell upplevelse och känlan av kalfjäll är mäktig. När vi vände oss om kunde vi blicka tillbaka ner mot Edsåsen (där starten gick) och njuta av både utsikt och det faktum att vi redan stigit många av de 600 höjdmeterna. Någon undrade hur högt vi hunnit komma och jag kunde svara "nästan 400 meter avklarade" efter en snabb blick på GPS:en.
Den sista biten mot toppen på Välliste, vårt första fjäll av tre, mötte vi löpare som redan varit vid kontrollen på toppen. De flesta använde av naturliga skäl den smala stigen på både upp- och nervägen, något som gjorde det väldigt trångt på banan just här. Det gällde att se upp för mer eller mindra "flygande" löpare som var på väg utför och sedan för lunkande löpare på väg uppför. Det tog mig en timme och nio minuter att nå Vällistes topp. Såhär i efterhand känns det som att jag kunnat tjäna mycket tid på just denna sträcka, men det är förstås alltid lätt att vara efterklok. En snabbare start hade kanske inte gett mig den behagliga upplevelse det nu blev. Och jag hade med största sannolikhet inte tagit rygg på Tomas den sista biten mot första kontrollen, en rygg som jag höll kvar största delen fram till 32 km.Lång hållbarhet, lätt att förvara och lätt att äta under loppet. Prova får du se! Jag köpte 6 förpackningar för tio kronor på Ica idag. Drygt 600 kalorier för en tia, samma energimängd i gel hade kostat 180 kronor...