fredag 20 augusti 2010

Vad tror du på?

"Jag tror inte på någonting jag hör
Jag tror inte på någonting jag läser
Jag tror jag aldrig någon gång
har trott på att tro

Jag ber en bön när ingen ser mig
Du har också mörka hemligheter
Bäst att vara på den säkra sidan tron
Att gardera sig att inte bränna broar
"

Ovanstående citat är hämtat från Kents låt "Idioter". Det är svårt att veta vad som menas med Kents texter, men när jag tolkar dessa rader på mitt sätt (det är ju så vi gör med information) känner jag naturligtvis igen mig. Ofta är jag misstänksam, vill att precis allt här i världen skall kunna förklaras med vetenskap och logik. Och ibland är den övertygelsen mindre stark.

Under en kort period på högstadiet ägnade jag mig åt att skjuta luftpistol. Blev hyfsat duktig på det men tröttnade till slut på att hänga nere i ett skyddsrum med gubbar och vad jag upplevde som nördiga, finniga tonårskillar. Hursomhelst så hade vi där en ledare som var väldigt mån om att ta ur oss det där med "tur"-prylar, amuletter och dylikt. Hur vi presterade berodde inte på att vi hade en speciell tröja på oss, att vi knutit vänsterskon före höger eller det där lyckobringande armbandet vi bar. Det berodde på hur vi tränat och förberett oss samt på vår förmåga att fokusera och stå emot stress. Jag tog detta till mig och har strävat efter att tänka så ända sedan dess.

När Ingemar Stenmark en gång ställdes inför påståendet att han haft tur i en slalomtävling svarade han med det som numera blivit ett klassiskt citat: "Det är konstigt - ju mer jag tränar desto mer tur har jag". Helt logiskt, förstås. I världseliten finns inte utrymme för att lämna något åt slumpen.

När jag alldeles nyligen läste "Slumpen är ingen tillfällighet" av Jan Cederquist vändes den här övertygelsen för en stund brutalt upp-och-ned. Jag tycker att det är spännande med filosofi och livsfrågor och dessutom gillar jag när min egen övertygelse ibland blir ifrågasatt. Tänk om allt som sker i världen inte alls är en slump, utan tänk om det finns nånting som styr... Visserligen tror jag att vi påverkar vad som händer i världen och speciellt i våra egna liv, vi är inte helt utlämnade åt slumpen. Men finns det verkligen en "högre makt"?

Jag har inga speciella ritualer eller amuletter när jag ska tävla eller utföra en prestation på något sätt. Eller är det en ritual att försöka äta bra och sova gott och att vara tankemässigt redo?

Igår förärades jag en fantastisk liten skyddsängel av min vän Ingmarie och den inspirerade till detta inlägg. Om jag namnger den lilla leende lerfiguren, en tum hög, och låter den "laddas" på en speciell pappersbit så kommer den att bringa mig en livsväg som är lätt och glädjefylld. Naturligtvis blev jag fantastiskt glad över att få en present! Egentligen hade det kunnat vara vadsomhelst. Hon hade kunnat plocka upp en sten från marken på väg till tunnelbanan och gett den till mig. Själva omtanken är det allra finaste, att hon tänkte på just mig och att hon vill lyckönska mig. Men vad tror du att jag nu gjort med en lilla ängeln? Inte så svårt att gissa när du läst inläggets inledande Kent-citat, förstås.

Efter min luftpistols-karriär har jag intresserat mig för mental träning och i mitt idrottsbibliotek hemma finns flera böcker i ämnet. Det kan vara väldigt värdefullt att kunna försätta kroppen i ett tillstånd där du med säkerhet vet att du kan prestera ditt bästa. Det kan vara en speciell ritual, som Carolina Klûfts klappande i ansiktet, som tar dig dit. Eller kanske en amulett av något slag. Hur du tar dig in i ditt "prestations-tillstånd" är egentligen ointressant, huvudsaken är att du kan göra det snabbt när det som bäst behövs.Detta är en högst personlig sak och har du kopplat ihop din ritual med ett specifikt mentalt tillstånd så ger det en enorm kraft! Tro eller logik? Eller båda?

Jag skapar ett speciellt "mantra" inför långa lopp, att använda mig av när det går tungt. Inför Ultra Trail du Mont Blanc kommer värdeorden styrka och tålamod att finnas med mig. Varför det blev just dessa är en speciell historia som bara jag vet om och inte tänker avslöja. Då kanske de förlorar sin kraft i detta sammanhang. Tro eller logik? Eller båda?

11 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Camilla! Fantastiskt intressant läsning. Jag bara undrar hur du kan få ihop så tänkvärd text till synes så enkelt och spontant. Där ryms ju ett livs erfarenhet och många böckers samlade koncensus. Och jag lovar dig, att när du är inne i loppet och i en jobbig fas så ska jag försöka skicka dig positiva vibbar genom tankens kraft. (Fånga den när du behöver den) Jag följer dig och ditt startnummer.
/Ola Pe

Camilla sa...

Ola: Kan det vara så enkelt att jag ÄLSKAR att skriva? Tack för din tankekraft. Jag kommer att ha användning för den.

Anonym sa...

Kan bara instämma i Ola´s kommentar och konstatera att du är helt fantastisk vad gäller allt. Måste ännu en gång poängtera att jag är såååå otroligt stolt över dig.

Din stolta mamma

Camilla sa...

Mamma, min stora beundrare och sponsor: TACK.

Ingmarie sa...

Är det så att vi omedvetet undermedvetet styr oss dit vi vill om vi "bara" vet vad det är vi vill ha? Men nej jag kan inte gissa vad du gjort med ängeln men jag hoppas du kommer att känna att jag sänder dig kraft. :-)

anneliten sa...

Jag är ju vetenskapskvinna - skolad i att bara det som är statistiskt säkerställt kan antas vara sant. Men ändå vet jag att tro är så viktigt. Tänk bara på placeboeffekten. I vissa sjukdomstillstånd kan den vara upp till 70%. Det säger något om trons kraft och om vad omvårdnad/omtanke kan göra. Jag tror mycket på det undermetvetna faktiskt.

Jag är helt säker på att det går bra för dig - bara du tror att du kan lyckas. Sen kan det ju vara så att man behöver bevis för att börja tro - t.ex. väl genomförda träningar när man känner sig stark.

Camilla sa...

Ingmarie: Även om jag inte ser någon logik i det, så vågar jag inte annat än att namnge ängeln och sätta den på den medföljande pappersbiten. Det kan ju fungera...

anneliten: Om du inte läst Jan Cederquists bok ännu, så är den ett hett tips! Placebo, tro eller något annat? Läs och häpna!

Ewa sa...

Jag njuter av din text, härligt att läsa. Den ger tankar som ger nya tankar osv.

Att vara medveten om sina egna tankar och styra dem (inte enbart åka med i ex känslostormarna)Att reflektera över sitt eget handlande/görande i olika situationer, kanske ibland med hjälp av ett "mantra" eller amullett som drar en tillbaks till det som var målet eller tanken...Allt varken ska eller kan styrkas vetenskapligt tänker jag, för det tar bort en heldel av glädjen när jag tror. Men vetenskap behövs också...
Jag personligen känner att -att just ta makt över egnatankar och mentalt peppa sig själv har hjälpt mig otroligt mycket efter min utbrändhetsperiod..jag tappade bort mig själv totalt. Så med enorm viljekraft och mentalträning (egentillverkad)och en och annan amullett ;), har jag kommit igen.

Ojoj Camilla..det här blev rätt ostrukturerade tankar ;).
Kramar

Camilla sa...

Ewa: Ostrukturerade tankar direkt från hjärtat. Sånt går hem hos mig. Jag tackar för dem och begrundar dem (fast jag fick läsa kommentaren 3 ggr, hihi!)

Anonym sa...

Förstår att du fick läsa om :D, ibland kommer alla tankar på en och samma gång. Det är då jag behöver fler än en mun haha.
Ewa

Ingmarie sa...

haha! Egentligen är det ju DU som är ängeln...