fredag 6 augusti 2010

Kompression

Speciellt bland ultralöpare har det blivit populärt med kompressionsstrumpor. Det sägs att blodflödet stimuleras och att svullnad och därmed trötthet i benen ska minska. Jag har provat en gång, på 100 kilometer i Uppsala förra hösten. Svårt att säga om det gjorde någon skillnad, för jag vet ju inte hur trött i ben och fötter jag skulle ha blivit utan. Det jag läst om studier gjorda i ämnet tyder inte på någon stor positiv effekt. Det kan knappast skada, tänker jag och far iväg för att skaffa ett par nya (eftersom de gamla gick sönder i tårna). Nu blev det inga strumpor eftersom jag fick syn på dessa:Jag har sett dem på Fredrikas ben, allra senast på Swiss Alpine. Och om hon väljer att bära dem på sitt livs lopp hittills, då kan det inte vara dåliga grejer. Dessutom finns inga tår som det kan gå hål på, de borde hålla betydligt längre än ett par strumpor, det kan alltså löna sig att lägga 600 kronor. Det faktum att fjällterrängens växtlighet lätt river sönder bar hud på benen är även det ett argument för att införskaffa dessa till imorgon. Ni hör ju själva hur många skäl/ursäkter det finns till detta köp! Såna här måste jag ju bara ha.


Om jag har fler knep att dela med mig av? Absolut!
Svindyr gel är ett sätt för många lång- och ultradistansare i konditionsgrenar att tanka energi på. Efter Vätternrundan mer eller mindre fylls dikesrenarna med tömda gelförpackningar som cyklisterna helt sonika bara släpper, trots upprepade uppmaningar om att inte skräpa ner längs banan (så respektlöst att det gör mig riktigt förbannad, faktiskt!). Enkelt att inta tillsammans med några klunkar vatten för en energiboost, många tycker att det är smidigare än att släpa på sportdyck. En förpackning för 30 spänn ger dig ca 100 kalorier i smidigt format. Men det finns något som jag tycker är ännu bättre, dessutom billigare och innehåller fler kalorier per gram:

Lång hållbarhet, lätt att förvara och lätt att äta under loppet. Prova får du se! Jag köpte 6 förpackningar för tio kronor på Ica idag. Drygt 600 kalorier för en tia, samma energimängd i gel hade kostat 180 kronor...

7 kommentarer:

anneliten sa...

Har läst på lite om kompression. Rent vetenskapligt finns det ganska få bevis för att det verkligen funkar vid ansträngning. Men inget som riktigt talar emot heller, förutsatt att man väljer rätt storlek och har ben som liknar dem tillverkaren tänkt sig. I alla fall för strumporna är det ju endast ett mått man väljer strumpa efter - tjockaste delen av vaden. Jag tycker det borde vara fler mått för att inte få fel gradient på ventrycket. Och den arteriella delen (hypotes om myogent respons) har jag bara hittat en enda studie som tittat på - och då i vila.

Camilla sa...

anneliten: Låter som att jag hade lite koll på läget ;) Jag utgick från att min 36 cm tjocka vad har ett ytterlager av underhudsfett och valde därför storleken för vader på 33-35 cm så att det riktigt tightar till underbenen. Vad tror du om det?

fredrik sa...

Skönt att du är tillbaks. Jag tror på komressionstöd. De lopp/pass jag kört med det har jag aldrig varit stel i vaderna efter. Kanske jag inte hade varit utan heller men jag tänker inte chansa och vart ofta stel på pass förr i tiden. Bättre tränad, placebo eller funkar spelar inte så stor roll...bara jag tror att jag mår bättre.

Har också bara vad (calf) så kan man använda dem flera ggr utan att behöva tvätta. Och bra till 3/4 tights. Då blir det heltäckande kläder men skönare känsla än hela tights.

Och ooohh jag som skulle skriva en hel text om nötkräm. Trodde det var min hemlis. Suveränt. Bra värden, mycket fett, lätt att få i sig och kan man ha i ryggsäcken som reservkost länge utan att den blir dålig. En klassiker!

Lycka till på Vertex!

Camilla sa...

Fredrik: Tack! Jo, nötcrème och vadkompression är två (av många)hemlisar...

Ingmarie sa...

Goda är de med! Nötcremen alltså. tack för tipset. :-)

Camilla sa...

Camilla: De första tio milen smakar de i alla fall gott. Jag kräktes nästan vid tanken på dem efter tolv mil på GAX...

Christel sa...

Underbart att du hyllar nötcreme. Jag har kört med det sedan GV förra året, och nu under maran i S-holm så var det SUPER.