lördag 21 augusti 2010

Vanliga frågor

Det är nu sex dagar kvar till start i den fantastiska utmaningen Ultra Trail du Mont Blanc. På måndag flyger jag och supporter-syster ner för en kort acklimatisering. Under en veckas tid kommer Stockholm att få klara sig utan oss. När jag berättar att jag ska iväg en vecka kommer massor av frågor. Här är några av de vanligaste, plus en del fakta som jag själv lagt till. Observera att jag skriver i jag-form för att det stärker mig mentalt och att jag tar för givet att jag kommer i mål.


Bild från www.ultratrailmb.com

Hur långt är loppet? Det är 166 km långt detta år. Ja, mer än sexton mil...

Var startar det? Både start och mål är mitt i Chamonix, Frankrike. Men jag kommer även att springa i Italien och Schweiz (därför ska passet vara med i ryggsäcken).

Är det inte väldigt backigt i alperna? Absolut! Det blir sammanlagt 9500 höjdmeter uppför (och lika mycket nedför). Om jag jämför med Vértex Fjällmarathon, som jag sprang för två veckor sedan, så är detta lopp ca fyra gånger längre men innehåller betydligt större höjdskillnader än 4xVértex skulle göra.

När går starten? Starten går på fredag kväll, klockan 18.30. Vi börjar alltså med att springa genom natten eftersom det blir mörkt ett par timmar senare.

Hur lång tid tar det? Förra årets segrare i herrklassen, Kilian Jornet, tog 21,5 timme på sig att komma i mål. Bästa dam kom i mål på cirka 25 timmar. De är sjukt snabba! Själv räknar jag med en tid på 35-40 timmar. Maxtiden är satt till 46 timmar.

Går det att följa loppet hemifrån? Det gör det! Se gårdagens inlägg här på min blogg.

Har du sprungit något liknande tidigare? Förra sommaren sprang jag 100 miles (16,1 mil) i Skåne. Det loppet gav mig kvalificeringspoäng för att kunna springa Ultra Trail du Mont Blanc. Jag räds inte sträckan, men jag darrar i knäna när jag tänker på höjdskillnaden.

Hur många deltagare har loppet? Det finns 2300 startplatser. Ungefär 2/3 av alla som vill springa får plats.

Är det fler svenska deltagare? Jajamän, vi är åtta svenska deltagare på startlistan. Sju killar och så jag.

Serveras det mat och dryck längs banan? Det gör det. Massor av energi går åt. Men den måste intas i själva kontrollen, ingenting (förutom vatten) får bäras med från kontrollen och ut på banan. Den energi som du behöver mellan kontrollerna (bars, sportdryck etc.) måste du själv ha i ryggsäcken. Vid tre av kontrollerna serveras varm mat.

Går det av sova någonstans? Möjligheten finns och rekommendationen är att ta några korta "powernaps" på 20-40 minuter. Den tid som förloras kan lätt tas igen med en piggare hjärna och kropp.

Vilka väderförhållanden råder? Det går inte att säkert veta. Lika gärna som det kan vara 25 grader varmt och sol, kan det regna eller till och med snöa med temperaturer nära noll. Det gäller att vara beredd på det mesta!

Kommer du verkligen att springa hela vägen? Nej, det är brant och hög höjd. Det blir många och långa partier där jag promenerar.

Hur tänker du för att klara av ett så lång lopp? För mig handlar det om förmågan att ha tålamod och att kunna vara "här och nu". Jag är beredd på att bli extremt trött och att få ont någonstans. För mig fungerar det inte att förtränga sådant, utan det behöver accepteras istället. Såhär långa lopp är även något av en upptäcksfärd i ditt inre och jag hoppas lära mig något om mig själv som jag inte visste innan.

Går det att ladda innan? En traditionell kolhydratladdning gör ingen skillnad. Det gäller att komma till start utsövd och med ett par fräscha ben.

Detta var några av de mest frekvent ställda frågorna. Undrar du över något annat är du välkommen att ställa egna frågor, förstås. Min helg kommer att ägnas åt att packa väskor och att lugna ner mina oroliga och flackande tankar kring detta lopp.

7 kommentarer:

anneliten sa...

Du är så modig!

Anna sa...

Håller med Anneli, du är modig och cool...Vilket äventyr du ska ut på. Ska försöka följa det så gott det går. Det är ju sanslöst långt och tufft. Stocrt lycka till.

Anonym sa...

Det ska bli spännande att följa dig, håller tummarna för att det blir bra väder, det tär nog med allt upp och ner utan att behöva minusgrader också! Lycka till! /Ingrid

Bosse J sa...

Ja, lycka till, kan bara hålla med i det. Behövs mycket lycka till men framförallt fokusering, vilja och tro på sig själv. Dags att gå in i bubblan och fokusera innan tankarna flackar för mycket.
Jag nöjer mej med 0 höjdmeter i Skövde i år, det kommer mera sen;-)

Anonym sa...

Jag önskar dig verkligen all lycka till!! :) / Janina

MarathonMia sa...

Åhhhh! Jag känner igen ALLT - så härligt. Vilket fokus. Jag må ha en sliten kropp nu - men mitt pannben donerar jag helt och hållet till dig på fredag kväll - jag kommer följa dig hela vägen!

Styrka - kraft och jävlaranamma till dig!

Anonym sa...

Helt jäkla otroligt!
Jag är glad att jag sprungit Vertex, för det ger mig en liten, liten aning insikt i vad du ska ge dig på. Så häftigt!
Och du, jag är övertygad om att du klarar det! Du har kraften och styrkan och viljan!