fredag 13 augusti 2010

Längre nätter

Det börjar bli märkbart för mig att nätterna är allt längre. För bara någon månad sedan var det fortfarande ljust när jag gick och lade mig och solen sken även när jag klev upp. Natten som gick var det precis tvärtom. Jag blev tvungen att tända lampan för att kunna läsa de sista sidorna i Fredrik Strängs bok om katastrofen på K2 och när mobiltelefonen ilsket ljuder för väckning 04.30 är det fortfarande inte riktigt ljust. Solen väntas hitta över horisonten först en halvtimme senare.

I Alperna kommer jag att springa genom två nätter. Och plötsligt slår det mig att jag inte kollat upp hur långa de är! Norska webbplatsen yr.no ger beskedet att det blir mörkt ungefär samtidigt som här men att solen går upp först 1½ timme senare.

Loppet startar på kvällskvisten (18.30) så vi börjar alltså med en natt. Jag är hyfsat van vid att springa med pannlampa och gillar det dessutom skarpt. Jag räknar med att mitt lopp tar mer än 30 timmar att genomföra, vilket innebär att jag kommer att utsättas för en andra natt. Det känns betydligt mer äventyrligt. På loppets hemsida finns som tur är goda råd att få: den franska läkaren påstår att jag kommer att tjäna på att ta powenaps, redan första natten faktiskt. Förutom att vi brottas med många kilometer och gigantiska höjdskillnader har vi alltså även sömnigheten att besegra.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Kommer du göra en plan för att sova eller känna efter och ta det som det kommer? Jag tänker mig att jag är lite för taggad för sömn första natten och kör på till Courmayuer vilket man bör nå fm lördag. Ha det som stort delmål och ta den paus kroppen kräver där. Samt nåt inför andra kvällen men andra halvan av loppet är experiment med min kropp så har inga direkta idéer och planer där. Får ta det lite som det kommer.

Camilla sa...

Anonym: Jag vet faktiskt inte ännu. Men det känns skönt attveta att en tupplur på ca 20 min kan göra stor nytta. Om och i så fall när det blir får jag se...

Fredrik sa...

Gött. Det var förståss nojjiga löpar kollegan Fredrik som undra. Kör du med garmin klockan och hur kan man lösa det med batteritiden? Nu ska jag köpa en visselpipa

Camilla sa...

Fredrik: Garmin får stanna hemma. jag kommer att använda mig av Suunto T6 istället.

Annelie sa...

Jag var på semester i Österrike en augusti-vecka för flera år sedan och redan första natten noterade jag att det blir mycket mörkare på natten. Inte alls samma långsamma mörknande som här, utan solen går ner och då blir det mörkt, lite "släcka lampan"-effekt. Jag kan tänka mig att mörkret på landsbygden/i bergen är ännu mer kompakt än i Wien, där jag var. Ett komplement till yr.no!

Camilla sa...

Annelie: Tack för att du påminde mig! Jag hade glömt just det fenomenet. Hoppas att det blir ljust lika snabbt som när en lampa tänds också! ;)

Laila sa...

Hej Camilla!

Jag och maken ar redan pa plats nere i Chamonix (vi ska springa CCC). Nar kommer du ner? Flyger du ner eller?

Om du har lust kan vi traffas for en lunch harnere.

Jag ar inte in pa natet sa ofta har nere men du kan na mig pa laila@ojefelt.se

Halsningar
Laila

Laila sa...

Hej Camilla!

Jag och maken ar redan pa plats nere i Chamonix (vi ska springa CCC). Nar kommer du ner? Flyger du ner eller?

Om du har lust kan vi traffas for en lunch harnere.

Jag ar inte in pa natet sa ofta har nere men du kan na mig pa laila@ojefelt.se

Halsningar
Laila

bureborn sa...

Surfade runt på youtube och tittade på inslag från UTMB. Svimmade lite. :-)
Filmsnuttarna från nattlöpningen var verkligen hisnande. Svår terräng och svart som i en säck. Svensk sommarnatt är helt klart något annat än kolmörk alpnatt. Har du sprungit många nattlöpningar tidigare, och vad tyckte du om det?

Camilla sa...

bureborn: Det är något speciellt med att springa på natten med pannlampa och jag gillar det. Banan på UTMB kommer att vara förstärkt med reflexmarkeringar för att minimera risken att någon springer fel.