onsdag 15 december 2010

Adventskalender lucka 15

En viktig del i den mentala träningen för mig är att ta del av äventyrshistorier där människor utsatts för svåra förhållanden och fått kämpa på gränsen till sin förmåga. Det hjälper mig att tänka att vilket ultralångt lopp jag än springer och hur trött jag än blir så kan jag vara säker på att det finns någon slags inre kraft som bär mig framåt, så länge jag själv vill vidare. En av de mest fascinerande och inspirerande historierna är den om Aaron Ralston, en amerikansk äventyrskille, som fastnade med armen mellan en stor sten och en klippvägg när han var ute på en helgutflykt. Den blev bok för några år sedan och nu har boken blivit film:

127 timmar
Här i Sverige får vi vänta till den 11:e februari nästa år innan vi kan se den på bio. Men den som väntar på något gott...


Boken finns om du är otålig...

...kan läsa boken så länge! Det som fasscinerar mig allra mest i denna och andra berättelser om överlevnad är att även om du tror att slutet är nära så finns så väldigt mycket kraft kvar. När vi var små brukade pappa säga något i stil med: "om du tror att du inte orkar mer så har du hälften av krafterna kvar". Nu är det inte alls så att jag längtar efter att få utsätta mig för livsfara. Det känns galet nog att springa t.ex. 100 miles, som jag gjorde förra året. När tröttheten och grinigheten sätter in, då påminner jag mig själv om t.ex. Aaron och vad han faktiskt kunde klara av. Trötta ben och låg energinivå blir plötsligt en bagatell...

4 kommentarer:

anneliten sa...

En hel film om hur en man sågar av sig en arm - den orkar jag nog inte se...

Ewa sa...

Kan det här kanske bli en julklappsbok kanske? Tack för tipset, kanske har du fler på just mentalträningstemat?

Kram

Camilla sa...

anneliten: Just det brutala faktum att han skar av sin egen arm är det som först fångar uppmärksamheten. Men som jag ser det så är det vår fantastiska hjärna och viljan att överleva som är vad det EGENTLIGEN handlar om. Vill du inte se blodiga filmscener så rekommenderar jag förstås boken.

Ewa: Min absluta favorit är "Touching the void" av Joe Simpson. Den boken har också blivit film (med samma namn).

Ewa sa...

Tack för tipset! Den ska jag kolla på. :)När du skriver om vår fantastiska hjärna och viljan att överleva så kommer jag att tänka på boken Miraklet i Anderna (av Nando Parrado). Jag blev otroligt berörd av Nandos berättelse hos Skavlan.