måndag 6 december 2010

Adventskalender lucka 6

Som en rolig och effektiv variation i ditt träningspass, den går att tillämpa på i stort sett vilken övning som helst:

Tabata!

Vad som krävs är det berömda tidtagaruret och att en rejäl uppvärmning är avklarad. Sedan utför du övningen i 20 sekunder, vilar i 10 och upprepar detta åtta gånger. Totalt tid bli alltså 3 min 50 sek för varje Tabata.

Tabata har tagits fram av en japansk professor med samma namn. Han experimenterade framförallt med konditionsträning, men detta går även att tillämpa på vilken övning du vill, t.ex. situps. Det är meningen att du ska hålla ett jämnt tempo och helst orka lika många repetitioner i åttonde intervallen som du gjorde i den första. Med planering kan du gå på nästa Tabata-övning utan att vila, så får du ett riktigt tufft träningspass!

Intervallerna är riktigt korta och det underlättar om en kompis eller tränare kan hjälpa dig att ha koll på tiden. Det finns även Tabata-timers som applikation till iPhone om du råkar äga en sådan.

I det stora trendsättande landet USA är Tabata hett inom träningsvärlden. Snabba resultat på korta pass går hem där. Jag ser det som en rolig varitaion både för egen och kunders del. Upplevelsen av ett sådant här träningspass är att tiden bara flyger iväg. Märkligt, det där: hur roligt kunderna än tycker det är att träna så verkar de ändå alltid väldigt nöjda när passet är över...

3 kommentarer:

anneliten sa...

är det vilken övning som helst man gör alltså? Typ armhävningar?

Anna (Orka mera) sa...

Grodhopps-tabata är mina absoluta favoriter! Aldrig kan 20 sekunder vara så långa (och tio så fruktansvärt korta...)

Camilla sa...

anneliten: Armhävningar passar utmärkt i Tabata!

Anna: det har jag ännu inte testat. Men ska definitivt göra det! Låter grymt jobbigt... (och kul!)