söndag 5 december 2010

Adventskalender lucka 5

Du har säkert varit med om att orken tryter eller att du känner dig trött några timmar efter lunch. Har du planerat in träning under em/kväll och tänker äta middag efteråt är det viktigt att du ser till att fylla på med energi för att kunna genomföra ett kvalitativt träningspass. Därför:

Ät mellanmål!

Mellanmålet skall vara komponerat så att du bli precis lagom laddad för träningspasset. Undvik att bli proppmätt, det är den akuta hungern som skall stillas så att kroppen blir trygg med att ta i. Just mellanmål verkar vara det som är svårast att få till i en bra kost. När jag ger kostråd till mina kunder fastnar vi ofta i diskussioner kring detta. Varför?

Jo, vettiga mellanmål kräver nämligen en viss planering. De snabba lösningarna i livsmedelsaffären eller kiosken är också snabba i ett annat avseende: de höjer blodsockret för snabbt och för mycket, så att du får en svacka igen strax innan det är dags för träningspasset. Du behöver något som portionerar ut energin i ett långsammare tempo. Det får dessutom gärna innehålla alla tre energigivande näringsämnen: kolhydrat, protein och fett.Fruktsallad med t.ex. keso som tillbehör kan vara ett vettigt mellanmål. Foto: Sara Ringström

Du bör äta ditt mellanmål ett par timmar innan träning om du kommer att genomföra ett tufft konditionspass och ungefär en timma före ett styrketräningspass. Energin börjar då lämna magsäcken och hinner ut i blodomloppet där den kan användas i dina arbetande muskler.

Mer än en gång har jag sett människor krokna under träningspasset och i vissa extrema fall även svimmat för att de ätit för lite och för dåligt. Det känns väldigt onödigt att utsätta kroppen för den risken när det är så enkelt att planera in ett bra mellanmål. "Men jag glömmer bort att äta mellanmålet" har någon sagt. Mitt tips är då att ställa in ett alarm på mobiltelefonen, så attdu blir påmind. Precis som Skalmans "mat-och-sovklocka".

Tips på vettiga mellanmål (fyll gärna på med fler bland kommentarerna!):

Grovt bröd med grönsak proteinrikt pålägg: mager ost, keso, kalkon, hummus etc.

Yoghurt med osockrad müsli

Fruktsallad med nötter och keso

Knäcke med kokt ägg och lite kaviar

Pannkaka (ugns-/vanlig/plättar)

Jag har ibland tillverkat en slags risifrutti, där jag kokat både ris- och korngryn för en bättre mättnadskänsla. Gör en större sats och du har mellis för några dagar framöver! Recept hittar du här.

5 kommentarer:

anneliten sa...

Det ÄR verkligen svårt med mellanmål! För mig är mellanmål synonymt med frukt. Har jättesvårt att se till att ha med mig något annat till jobbet.

Josefine sa...

Jag gillar kesella med hallon och bovete crunch (som jag alltid har i ett skåp på jobbet).

Camilla sa...

anneliten: Vilken tur att det finns så många goda frukter! Har du någon favorit?

Josefine: Vilket märke är det på bovete crunch?

Ingmarie sa...

En liten påse med nötter och russin har alla plats med i väskan. Lätt som en plätt, gott och bra.

Josefine sa...

Renee Voltaires bovete crunch.