fredag 17 december 2010

Adventskalender lucka 17

Att springa, hoppa, svinga kettlebells eller göra Turkish getup kräver muskelspänning. I rätt muskler. De muskler som inte är involverade behöver inte aktiveras. Men är du ny på övningarna, ny på träning överhuvudtaget eller om du är stressad så är det så lätt, så lätt att du spänner dig i onödan och därmed slösar energi och tappar teknik. Därför är det ett hett träningstips att lära in:

Avslappning!

När jag var ny på styrketräning upptäckte en av instruktörerna efter några veckor att jag satt och klämde åt om maskinernas handtag så att knogarna vitnade. Det gick åt mängder av extra kraft till att klamra mig fast vid maskinernas handtag, kraft som jag istället kunde lagt på själva övningen.

Samma sak var det med löpningen i början: jag spände axlarna och sprang stelt med armarna högt framför kroppen. Just då märkte jag det inte ens, men det måste ha sett otroligt roligt ut. Och jag blev trött i armar och axlar efter bara några kilometers löpning. Någon vilja att lära mig avslappning hade jag absolut inte då, när jag var ung och otålig. Dessutom kunde jag nog inte ens i min vildaste fantasi föreställa mig att det skulle kunna förbättra löpningen om jag lärde mig slappna av.

Nyfikenheten på mental träning kom flera år senare, när jag höll på att tillfriskna från en depression. Jag fick tag på en CD-skiva och en bok som handlade om hur mental träning skulle kunna förbättra idrottsliga prestationer radikalt. Alla fantastiska resultat jag skulle kunna få hade sin början i förmågan att slappna av...

Yoga, meditation eller bara lite avslappning? Foto: Sara Ringström

Om du kombinerar avslappningsträningen med observationer i din vardag får du ännu större effekt. Den första uppgiften blir att detektera situationer där du har en tendens att spänna dig onödigt mycket. Styrketräningen och löpningen har varit två sådana situationer för mig, men jag upptäckte även att jag spände mig väldigt mycket när jag körde bil. Särskilt när jag väntade på grönt vid en ljussignal. Då satt jag med uppdragna axlar och klämde åt hårt kring ratten.

Jag skulle kunna stanna hemma från jobbet idag och bara skriva vidare om avslappning (och även fortsätta hela helgen). Det är ett spännande ämne! Vill du veta mer och kanske t.o.m. börja meditera så finns det massor av litteratur och CD-skivor, bland annat på idrottsbokhandeln.se, som har ett par häften som handlar om hur du lär dig avslappning och vilken nytta du kan få, och på cdon.se eller bokus.com får du en lång lista med träffar om du söker på "avslappning".

1 kommentar:

Ulrica sa...

Oj, det här inlägget var en väckarklocka. Härligt! Tack!