söndag 12 december 2010

Adventskalender lucka 12

Använder du mp3-spelare under träningspasset, eller ser du kanske rentav på tv? Du kanske inte alltid tycker att själva träningen är kul, men jag lovar att det finns mycket effekt att tjäna om du lär dig:

Fokusera!

Håll upp ditt pekfinger framför dig på rak arm. Lägg märke till hur du kan fästa blicken intensivt vid pekfingret och verkligen upptäcka alla dess detaljer. Du kanske hittar form, linjer, hudveck m.m. på ditt eget pekfinger som du aldrig tidigare lagt märke till. Medan du fokuserar blicken på pekfingtret kan du lägga märke till hur bakgrunden i rummet blivit suddig och diffus och där är det svårt att upptäcka detaljerna. Det går att göra precis tvärtom också: att försöka fokusera på bakgrunden, försöka se hela omgivningen på samma gång. Det är omöjligt förstås. Och samtidigt som du anstränger dig att mejsla fram rummets detaljer kan du lägga märke till hur pekfingret i förgrunden blivit alldeles suddigt och diffust.

Så fungerar blicken och så fungerar även tanken. Om du hela tiden distraherar hjärnan med annat så får den aldrig lära sig att känna efter och registrera musklernas och ledernas feedback. Det är svårt att hitta känslan i själva aktiviteten om du samtidigt ser på tv, men visst kan du bli trött och hitta den där "sköna känslan efteråt".


Fokus i steget. Diffus omgivning? Foto: Sara Ringström

Jag menar inte att mp3-spelaren skall hamna i papperskorgen eller att du aldrig kan låta tankarna segla iväg på annat håll. Ibland kan det vara just det som behövs. Men att under vissa träningspass eller vissa stunder under passet se till att verkligen hålla sinnena skärpta på vad som pågår i din egen kropp kan ge dig oväntat positiva träningsresultat! Det gör sällan så ont eller känns så obehagligt som du kanske först föreställer dig (om du inte är skadad förstås, men det är en helt annan sak). Föreställ dig dina tankar som en skarp laserstråle som du kan rikta mot valfri kroppsdel och verkligen fokusera till 100% på hur det känns just där och just nu.

6 kommentarer:

anneliten sa...

Jag tränar sällan med musik. Om jag gör det är det på långpassen - för att komma ifrån tistress. Kvalitet med musik? Never! Att det blivit så är inte genomtänkt, det bara känns rätt. Och nu när du beskriver fokus i lucka 12 så känns det ännu mer rätt.

Ingmarie sa...

Jag håller helt med dig. Jag "fuskar" dock lite när jag kör egna cykelintervaller eller springer på band. (Viket är så sällan att det nästan inte kan räknas. ;-) )Det lite lustiga är att jag till slut ändå är så fokuserad på det jag gör att jag inte hör musiken. :-)

lisa sa...

Jag håller med till viss del, musik gör att man ibland glömmer tekniken:) Men musik kan ju öka prestationsförmågan, och göra att man kan pressa ur lite mer när man kör tex intervaller... Speciellt musik med bpm något över hjärtfrekvens!

Camilla sa...

anneliten: Vi är uppenbarligen helt överens!

Ingmarie: Jag har aldrig sett dig med mp3. Kan inte riktigt framkalla bilden för min inre syn...

lisa: Handlar det då inte om att du medvetet stänger ute eller åtminstone minskar feedbacken från kroppen (det faktum att det är skitjobbigt och tar emot)?

Ingmarie sa...

Inte? Inte ens när jag suttit på cykeln själv och harvat? Men det är ju som sagt var inte så himla ofta det händer...

Lisa sa...

Ja, det e säkert en del av det hela. Man har iaf sett i studier (på simmare tror jag) att up-tempo musik ökar prestationsförmågan. Tror att det har att gör med peppning:) Och säkert att man inte blir lika medveten om trötthetssignalerna!