onsdag 1 december 2010

Adventskalender lucka 1

Skapade jag höga förväntningar igår när jag presenterade min idé om en adventskalender? Höga eller låga förväntningar, återstår att se om kalendern kan leva upp till dem.

Med tanke på mitt yrke och största intresse (Personlig Tränare respektive traillöpning) så kommer innehållet att vara träningstips. Ett nytt tips bakom varje lucka. Det kommer att vara blandad nivå på tipsen, men låt oss börja kalendern med ett som gäller för alla som vill börja träna eller som redan tränar:

Sätt ett långsiktigt mål och våga sikta mot toppen!

"Det är ingen idé att du skyndar dig om du inte vet vart du ska. Då vet du ändå inte när du är framme". Nånting i den stilen lär den kloka gula björnen Nalle Puh ha uttryckt. Mål är motiverande på alla träningsnivåer. Jag har skrivit mycket om det förut här på bloggen. Men eftersom det är ett av mina bästa tips så kommer det tillbaka.Toppen på julgranen vid Sollentuna centrum är högt upp, men kulorna och lyktorna i ansiktshöjd är nära...

Med ditt huvudmål som utgångspunkt kan du sätta delmål och utifrån det närmsta delmålet får du veta vad du kan göra idag för att nå dit. Ett annat klokt citat med många, många år på nacken: "Även en tusenmilaresa börjar med ett steg" (Lao-Tse).

Om du inte redan har ett mål, så blir första uppgiften givetvis att sätta ett som du sedan bryter ner i delmål och skrid därefter till handling genom att redan idag göra något som tar dig det första steget mot målet. Det kan t.ex. vara att sätta det på pränt och placera det där du ofta kan se det, på kylskåpet eller vid datorn kanske. Ett mål kan vara hur mycket och vilken träning du vill genomföra fram till julafton. Tillsammans kanske vi kan bevisa att decemberstressen kan minskas om vi tar hand om våra kroppar.

När gav du dig själv en utmaning senast? Det kanske är dags nu...

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jaha, nu får jag tänka efter vad jag har för mål, Jo, nu vet jag. Ska försöka komma igång och åka längdskidor hemma i skogarna. Alltså börjar jag idag med att kolla in nya skidor i sportaffären.
Alltid någon början, eller hur?

Kram
mamma

Ingmarie sa...

Även om jag "vet" det där så är det alltid bra med en påminnelse! Dessutom skapar det en eftertanke och påminnelse till varför jag gör det jag gör just i dag. Tack!

Ewa sa...

Ja, jag minns att mitt mål..hade något med löpning att göra bland annat. ;). Just precis nu känns det lite avlägset, inte bara på grund av kylan utan för att jag får starta om när jag åter är på benen.
Just nu är mitt delmål tålamod. :)och det kräver en hel massa träning på acceptans av nuläget för att sen kunna ta steget till nästa delmål som ska leda mig mot målet.

Tack för påminnelsen och stor kram till dig!

Annelie sa...

Åh, klurig adventskalender! Jag som inte alls gillar att utmana mig själv skummade först igenom texten och tänkte "usch vilket fånigt inlägg! mål? det är väl bara att träna?!" och sen .. kom jag på mig själv. Det är ju jag som är så rädd, både för att nå och inte nå målet.

Hur vet man vad som är ett lagom mål?

MarathonMia sa...

Tack Camilla! Min träning mot målet börjar idag. Jag ska ta till mig alla små luckor i din kalender :)

Camilla sa...

Mamma: Djurkälla-skogen är som gjord för skidor, ju!

Ingmarie: Alltid bra att bli påmind och få en bekräftelse på att du tänker rätt! :-)

Ewa: Delmål tålamod är inte alls dumt! Hoppas att du snart kan få gasa på lite mera...

Annelie: Bolla med någon som känner dig väl. Eller TESTA helt enkelt. "Det finns inga misslyckanden, bara resultat av dina insatser".

Mia: Lycka till med dina fantastiska mål!