lördag 11 december 2010

Adventskalender lucka 11

Vad vet du om din fysiska form just nu? Säkert har du en känsla i kroppen: bra eller dålig. Eller så är du osäker. Det är enkelt att ta reda på var du står:

Gör ett fystest!

En riktig klassiker för att testa löpkonditionen är Cooper-testet, som kom redan på sextiotalet. Det kommer inte att ge dig några exakta siffror, men åtminstone ett hum om var du står idag. Under 12 minuter springer du nära din maxfart och mäter hur långt du kommer. Sedan är det bara att kika i nedanstående tabell för att få svar.

Kom ihåg att "ett test är inget test", utan det är när du återtestar och upptäcker en förbättring (eller försämring) som du kan utvärdera dina insatser och veta vilket resultat ditt träningsupplägg gett.

Du kan naturligtvis även göra styrketester, till exempel genom att räkna hur många armhävningar du orkar göra. Dina tester bör förstås vara relevanta för det du vill bli bättre på. Hur mycket du orkar lyfta i bänkpress kan aldrig ge svar på din förväntade tid på Vätternrundan.

De flesta blir otroligt inspirerade av att göra tester, men glömmer att sätta upp ett utmanande (men realistiskt) mål med träningen utifrån testresultaten (se lucka 1 i kalendern). Därför blir det sällan något återtest och därmed heller ingen utvärdering av upplägget. "Vi kan väl vänta ett par veckor till, det har varit stressigt på jobbet" är en av många ursäkter jag fått när mina kunder bävar inför ett återtest. Då tycker jag att det är viktigt att ta tjuren vid hornen och ändå göra testet för att se vad en stressig period på jobbet och uteblivna träningspass faktiskt fått för inverkan på den fysiska formen. Många av oss är otroligt prestationsiriktade och när vi tror att vi inte lyckats så sätter vi hellre på skygglappar än att se sanningen i vitögat. Och kanske lever vidare i lögnen att läget inte är så illa, trots allt.

Inga kommentarer: