torsdag 2 december 2010

Adventskalender lucka 2

Nästa träningstips i kalendern är även det en grundläggande detalj som kommer att hjälpa dig till framgång, oavsett idrott och nivå:

Börja från bålen!

Visste du att vi har fyra lager magmuskler som smiter åt kring midjan som en korsett? Är vi starka i dessa kan vi avlasta trycket mellan diskarna i ländryggen, något som förebygger många ryggproblem. Ibland glömmer vi lager ett, transversus, som inte kan skapa någon rörelse i bålen utan istället drar åt som ett brett bälte för att ge stöd. När vi lyfter något tungt bör vi spänna detta innersta bälte maximalt för att skydda ryggen. Det är den muskeln som aktiveras reflexmässigt när du t.ex. hostar.

Ibland glömmer vi att träna lager två och tre också, obliquerna, de som gör att vi kan rotera i bålen. Men sällan glömmer vi det yttersta, fjärde lagret, rectus abdominis, eller sexpacket eller tvättbrädan eller magrutorna eller vad vi nu väljer att kalla dem. Men se till att träna samtliga, det är dagens tips! Om crunches är din enda magövning så är det dags att utöka övningsbanken. Du må ha hur svällande biceps som helst eller kanske ett par extremt spänstiga ben, men finns inte bålstyrkan där som ett stöd så kommer du förr eller senare att gå sönder.Straka bålmuskler hela vägen inifrån och ut? Foto: Sara Ringström

Det finns många roliga sätt att träna magen. På Sats har vi klasserna Core och Pilates som fokuserar extra på just detta. Magen kan tränas med egen kroppsvikt, med balansboll, med kettlebell, med skivstång, med hantlar, med medicinboll, med maskiner... ja, på hur många vis som helst.

Dessutom samverkar starka magmuskler med staka muskler kring höften och starka muskler kring skulderbladspatiet. Så om du ska träna någon slags styrketräning, då är det magen du i första hand skall inrikta dig på. Och vill du gå vidare för att verkligen bygga hela kroppen stark, då behöver du grunden i en stark mage.

Inga kommentarer: