tisdag 14 december 2010

Adventskalender lucka 14

Varning, varning! Detta är en riktig nörd-lucka! Jag gillar verkligen att träna utomhus och temperaturen behöver nog krypa under -20 om jag ska överväga att stanna inomhus. Som tur är gör den inte det så ofta där jag bor. Mörker, däremot är definitivt inget hinnder. Det finns ju:

Pannlampa!

Pannlampor finns i mängder av modeller och kvalitéer. Senaste åren har de stora tillverkarna kommit med nya värstingmodeller för träning. Jag äger en av dem, Petzl Ultra för 4500 kronor(vikt 495 gram inklusive största batteriet). Men jag har även en liten smidig reservpannlampa, Petzl Tikka Plus 2 för 500 kronor, som lätt går ner i fickan (vikt 83 g inklusive batterier).

Att springa med pannlampa ger en speciell äventyrskänsla, tycker jag. Platser där få andra springer eller vistas en vinterkväll blir plötsligt mer tillgängliga. Löpmöjligheternas värld vidgas. Dessutom blir känslan att jag springer lite fortare och är mer fokuserad.

Vilken är då skillnaden mellan lamporna, eftersom det skiljer en hel del i vikt och pris? Jag gjorde ett helt ovetenskapligt test här hemma igår kväll. Jag gick ut och ställde mig 4-5 meter från vårt fågelbord. Utan lampa såg det ut såhär:

Med svagaste ljuset på den lilla lampan, som sägs ha en brinntid på närmare 140 timmar blev fågelbordet synligt, men inte så mycket mer:


Om jag istället använde mig av starkaste ljuskäglan ser det ut på detta vis:

Men håll i hatten, för när jag bytte lampa och justerade in det svagaste ljuset på värsting-lampan (ca 34 timmars brinntid i detta läge) såg det ut såhär:

Och i det starkaste läget, som visserligen laddar ur batteriet på knappt 4 timmar, men ändå:

Löpning kan verkligen bli en prylsport! Det finns många tillbehör som ger den där extra friheten att kunna springa precis när, var och hur du vill. För mig, som delar värsting-lampan med en skidälskande sambo, var det värt extra pengar för en riktigt bra lampa. Kanske är det på grund av lampan som jag verkligen gillar mörkerträningen? Hade jag bara haft en billig variant kanske jag hade dragit mig för att ge mig ut utanför gatubelysningen?

4 kommentarer:

Anna (Orka mera) sa...

Ahhh, nu väcker du prylgalningen i mig! Jag som sagt att jag minsann inte behöver en pannlampa... Men med en pannlampa slipper man kanske springa samma gamla upplysta vägar varenda gång. Hmmm, tål att tänkas på. Det är ju som sagt snart jul...

Camilla sa...

Anna: Perfekt på önskelistan, med andra ord! :-)

Ingmarie sa...

Anders använder ofta sin. Jag har sprungit med lampa förr men blir galen när det inte funkar. Jag vill inte vara en slav under alla prylar så därför håller jag mig till det simplaste möjliga. :-)

Camilla sa...

Ingmarie: Min känsla är att lamporna inte bara blivit ljusstarkare, utan även mer pålitliga senaste åren.