tisdag 12 oktober 2010

Gammal favorit i repris

Bild från miroforlag.se

Den träning som killarna jag lade mig i rygg på under en del av SUM i lördags pratade om var MAQ, Muscle Action Quality. Träningen är utarbetad på Bosön av Pierre Johansson och Leif Larsson efter att de ställt sig frågan varför så många idrottare presterat bättre efter att ha varit skadade och genomgått rehabiliteringsträning.

Jag har gått utbildningens första steg och den har varit en av mina allra viktigaste erfarenheter i mitt jobb som personlig tränare. Filosofin i den här träningsmodellen bygger på att vi behöver se till varje individs begränsningar, en kedja är aldrig starkare än dess svagaste länk, och jobba med att förbättra förutsättningarna för framförallt rörlighet men även kontroll. Låter det som något snällt, enkelt och mysigt? Det är det knappast! Träningspassen är riktigt utmanande och jobbiga på många sätt.

Idag har jag återupptagit MAQ-träningen och varit min egen PT. Svettig och flåsig ramlade jag in i personalrummet efter en timme ute på träningsytan. Är du strikt och noggrann i dessa träningspass blir utvecklingen enorm! Jag tackar och bockar, Jesper och Robin, för inspirationen att komma igång med min egen MAQ-träning igen. Den kompletterar i stort sett all idrott väldigt bra och tillsammans med löpning passar den PERFEKT!
I träningsprogrammet får du jobba med rörlighets-, expolosivitets-, balans- och styrkeövningar. Hela programmet ställer även krav på mental närvaro, något som jag ibland kan sakna nu när jag inte tränar så mycket yoga längre.

Vill du veta mera om MAQ så rekommenderar jag utbildningen. Det finns också både en bok och en dvd på idrottsbokhandeln.se.

6 kommentarer:

anneliten sa...

Vad nyfiken jag blir! Går det alltså ut på att identifiera och stärka sina svagheter?

Camilla sa...

anneliten: Ja, enkelt förklarat så identifierar du och jobbar med dina svagheter för att kunna gå vidare till riktiga tyngdlyftarövningar som ryck och stöt och utföra dem korrekt och säkert. De krav som ryck och stöt ställer på kroppen gör att du måste vara perfekt rörlig, koordinerad, balanserad och stark. I vilken idrott har du inte nytta av det?

askan sa...

Ska vi köra en utmaning? Komplex rörlighet minst 1 gång /dag i 12 veckor? I'm in.

askan sa...

Alltså 1 gång = 10 reps.

Jesper Scheutz sa...

Kan inte annat än hålla med dig MAQ är riktigt bra för koordination och smidighet. Jag har förbättrat min stabilitet efter att ha kört det sen i somras. Hittade lite info på nätet och letar efter någon kurs eller dyligt. Har du några tips?

Camilla sa...

askan: Jag är på! När börjar vi?

Jesper: Om du klickar på min MAQ-länk i inlägget kommer du därifrån vidare till deras utbildningar på Bosön.