lördag 27 februari 2010

Träningsenergi

Det var precis vad kollegan Anna W på Sats Sollentuna bjöd på idag! En cykelklass som jag varmt kan rekommendera!

Sömnen hade inte varit den bästa eftersom jag gjort ett tappert försök att se de svenska damernas OS-final i curling inatt. Strax före klockan 01 fick jag ge upp. Ögonlocken hade blivit alltför tunga, även för den mest spännande av matcher.

Med eller utan väckarklocka: jag sover inte speciellt länge om morgnarna. Kvart i åtta klev jag upp efter att ha legat vaken en lång stund. Vid frukosten bestämde jag att dagens konditionsträning skulle bestå av löpning till centret (ca 6,5 km), Annas cykelklass och sedan löpning hem igen. Vilken tur att det fanns några få platser kvar! Bara att boka.

Modd eller slask, vilket är värst? Själv tycker jag helt klart att slask är att föredra och blev därför nästan glad åt de stora vattenpölar som behövde forceras på vägen mot Sollentuna centrum.

En av tjusningarna med cykelträning inomhus i grupp är att det lockar så vitt skilda kategorier av tränande människor. Här finner elitmotionären sig tillrätta alldeles intill nybörjaren och alla kan få ett riktigt effektivt konditionspass. Precis så blev det denna lördagförmiddag.

Anna såg nästan farligt energisk ut i sin lilla vältränade kropp och svarta träningskläder. Men så fort klassen drog igång gav hon oss nödvändig information med en trygg röst och det fanns absolut ingen orsak till oro. Hon hade full koll på läget. Som vanligt tänkte jag att" jag tar det väl ganska lugnt idag, ser till att hämta inspiration, bara". Men en kvart in på passet hade det ändå bildats små svettpölar nedanför min cykel. Hur sjutton gick det till? Och vilket pass det blev fortsättningsvis! Bland det bästa jag varit med om på lääänge i cykelväg!

Smaken är som baken när det gäller gruppträningsinstruktörer. Anna föll mig precis i smaken!

Min mängdträningsfilosofi gör att det kan bli sådana här improviseade konditionspass emellanåt. Å andra sidan är det kanske lite ofokuserat (se kommentarar på gårdagens inlägg) om jag skulle sträva efter utveckling. Och kanske är jag lat som jobbar mest på mängd och inte "satsar" riktigt i passen? Jag vet inte. Men ett par saker vet jag och de är viktiga för mig: jag är skadefri och jag har ROLIGT! Fortsätt gärna kommentera träningsfilosofi och -upplägg! Jag är intresserad av allt och på alla nivåer!

6 kommentarer:

Frida sa...

"/.../ men kom då ihåg att årets största lopp för min del är Ultra Trail du Mont Blanc."
Med tanke på ovanstående så är ju ett lång block med rent mängdfokus antagligen helt nödvändigt för dig? Isåfall gör du väl helt rätt som utöver ett högt km-antal låter hjärtat jobba ytterligare lite mer men sparar på benen (spinningen). Viktigt skadeförebyggande också, som du är inne på... Ju närmar tävlig du kommer misstänker jag att träningen blir mer och mer "lopp-specifik" typ terräng, berg, ännu längre långpass på tävlingsliknande underlag, pass där kost prövas ut, osv?
Och om det var lilla Wallin som satt på instruktörscykeln (?) så förstår jag verkligen att du hade en rolig träning :-)

Camilla sa...

Frida: du förstår mig så bra ;)och visst var det Wallin!

Ingmarie sa...

Jag tror du gör helt rätt i din träning. Dels för att du går efter din egen känsla och din inre röst, dels för att du "vågar" lyssna på kroppen och dels för att du har ett klart mål och en plan. "Världens bästa" är du ju redan men OM du vill utmana dig själv lite till och bli lite snabbare så skulle jag rekommendera ett tröskelpass/vecka som du bygger upp till att bli längre och längre. Jobbigt-JA men galet bra!

Anonym sa...

Kära Sollentuna-kollega, tusen tack för alla snälla ord som värmer riktigt gott!

Härligt att du upplevde träningsenergi! Det är förstås ett av målen som instruktör, att deltagarna ska lämna klassen och känna sig glada med påfyllda energidepåer så att de känner sig inspirerade att komma tillbaka. Och farlig är jag ju inte!! :)) Kul att du var med på dagens pass, Camilla - hoppas du kommer tillbaka!

Mängdträningsfilosofi var ju intressant... mitt i prick för min del då det är just det som jag nu försöker att ta tag i för egen del. Har just nu ett sug efter att variera min träning, vilket börjar kännas som ett måste då jag under ett par år drastiskt ökat träningen, men fastnat i samma träningsmönster. Tidsbrist och kontrollbehov kan säkert vara några av bovarna som gör att man hellre gör det som känns tryggt än provar något nytt.

Tröskelpass är också härliga, antagligen för att oavsett vad så inger ju utveckling alltid en positiv känsla.

Ser fram emot tisdag, Camilla!
Kram "lilla" Wallin

RosaMilton sa...

Hejsan!

Jag blev sååå besviken när jag inte vann din tävling! Jag tycker din blogg är jätteinspirerande och det ska bli kul att läsa om dina förberedelser och själva loppet i sommar. Om du är intresserad så finns det en blogg-utmaning till dig i min träningsblogg (filifjonkan tränar).

Camilla sa...

Wallin: det är jag som ska tacka. Japp, tisdag blir spännande!

RosaMilton: tack för utmaningen! Och det kommer fler tävlingar här framöver. Bättre lycka nästa gång!