lördag 6 november 2010

Snart dags för ultraintervaller

Redan i september nämnde jag i ett inlägg helgen med ultraintervaller, planerad till november. Tiden har rusat sedan dess, känns det som. Nästa helg är det nämligen dags!

Tävlingen har blivit ännu mera seriös sedan initiativtagaren Krister fått hjälp av jogg.se med att lägga upp en särskild sida innehållande officiell rapportering för ultraintervall. Det kommer att kunna koras en ultraintervallsegrare samt presenteras en resultatlista där! Absolut inget måste att vara med och tävla, för det finns även en motionsklass. Men jag lockas av att finnas med på resultatlistan och därför gäller det att smida planer för att kunna prestera mitt allra bästa när det blir dags.

Det som kommer att hända är följande: 10 kilometer skall springas 8 gånger under ett dygn. Första start är klockan 6 på lördagsmorgonen och sedan går starterna var tredje timme fram till klockan 3 på natten mot söndag. Det går bara att registrera det aktuella 10km-loppet fram till nästa start, alltså behövs tillgång till internet och det går inte att slå ihop två lopp och springa 20 km på ett bräde för att få längre vila. Om du inte fuskar, förstås, det går ju inte att kontrollera.

Den stora utmaningen här är givetvis att du kommer att bli mer och mer sliten för varje intervall, både fysiskt och mentalt. Låt oss säga att det tar knappa timmen att genomföra ett lopp. Då har du två timmar på dig fram till nästa start. Vad ska du äta? Ska du duscha? Är det någon idé att komma ner i varv och sova en kort stund?

Med viss rutin från ultralopp även på udda tider på dygnet tror jag mig ha en strategi som kan fungera. Det ska verkligen bli skoj att testa den i skarpt läge nästa helg! Min utgångspunkt blir hemifrån, med genomtänkt påfyllning kylskåp och skafferi. Eftersom jag vill vara så snabb som möjligt väljer jag en relativt platt runda som till största delen består av grusväg. Nya Nikeskor behöver vara införskaffade och lätt insprugna tills dess.

Detta blir säsongens sista "tävling" och sedan väntar många veckor av träning, träning och åter träning innan det framåt vårkanten börjar bli dags för Ursvik Ultra, min absoluta favorit! Det har varit ett minst sagt intressant löparår 2010 som lett till många nyttiga insikter och bäddat för revanschens år 2011!

8 kommentarer:

Mikael Björk sa...

Det är härligt, Camilla. Kör hårt. Eller? Kör disciplinerat, så du tar hem detta.

:-)

Jesper Scheutz sa...

Åååå wow vad kul det låter, lite mer träning på mig så hakar jag gärna på på=)

Trevlig helg, Peace Love och Löparskor!

Camilla sa...

Mikael: Jag tror knappast att jag tar hem det, men jag ska åtminstone vara med i tävlingsklassen. :-)

Jesper: Ja, det låter jättekul nu, återstår att se hur det verkligen blir om en vecka... Tror att sjätte och sjunde milen blir tunga.

Anna (Orka mera) sa...

Jag ska också köra. Fast nu börjar jag undra vad jag egentligen gett mig in på. Tror femte och sjätte blir värst.... När det börjar bli mitt i natten tror jag det är så sjukt så det blir kul. Eller nått :)

Camilla sa...

Anna: Kul att du också kör! Det är skönt att veta att vi är många som springer runtom i landet (världen?) när vi kommer till femte, sjätte och det börjar ta emot.

Ingmarie sa...

Det är så galet att jag vill med. Visste inte att man kunde springa 2 på en gång! kanske kan jag få ihop mitt dagsschema trots allt...

Camilla sa...

Ingmarie: Du kan INTE springa två på en gång, det är det som är grejen. Du måste ut åtta gånger.

Ingmarie sa...

Ok. Då fattade jag fel...