måndag 8 november 2010

Åretruntlöparen

För många motionslöpare är säsongen nu över. Under de mörka och kalla månaderna hittar de alternativa träningsformer, gärna inomhus. Löpband kan vara ett alternativ för att hålla igång benen i löpsteget lite då och då. Men i ärlighetens namn så är det inte speciellt motiverande att inte komma någonstans när du springer. Däremot kan det vara ett ypperligt sätt att träna psyket!

Fram till för några år sedan resonerade jag likadant och lade ner utomhusträningen. Rädslan att frysa eller att halka tog överhanden och med stor sannolikhet tappade jag både kondition och teknik över vintern.Foto: Sara Ringström

Numera är löpningen med mig året runt och varje årstid har sin charm! Rätt utrustning är förstås ett måste. När temperaturen kryper ner mot noll, eller under, föredrar jag långa tights, underställströja i ull och en vindjacka. Mössa och vantar blir en självklarhet. När start och mål sker i anslutning till en varm lokal (hemma, jobbet eller liknande) behövs oftast mindre kläder än du först tror. Det är helt okej att frysa en aning den första kilometern, för när du väl ångat igång vill du också kunna bli av med överskottsvärmen och inte svettas alltför mycket. Blöta, svettiga kläder i minusgrader kan snabbt göra dig nerkyld.

I år har jag skrivit snöskor på önskelistan till jultomten. Det är ju omöjligt att veta om vintern blir vit, låt oss ändå hoppas på det. Har aldrig provat att förflytta mig i snöskor, men jag är hemskt nyfiken.

6 kommentarer:

Jesper Scheutz sa...

Camilla jag ska försöka träna utomhus hela vintern vilket blir premiärsäsong någonsin i så fall. Jag letar efter en merinoull tröja med polokrage och helst dragkedja så det går att ventilera. Har du stött på någon sådan som går att springa i?

askan sa...

Om vi ska gå på detaljerna lite, har du tips på ullunderställ? Alltså märke?

Camilla sa...

Jesper och askan: Jag har det ful-coola understället i nätstickad merinoull från Aklima, säljs bland annat på addnature.com

Anonym sa...

Jag avskyr att springa inne och springer därför ute så länge det går, dock är jag rädd för halkan, när det är isigt ute spänner jag mig och löpningen blir dålig, några bra tips tas tacksamt emot.
Tack för en alltid lika bra blogg! /Ingrid

Anonym sa...

Löpning under hösten, vintern och våren anser jag själv vara den bästa. Dock var löpning i -25º och djupsnö inte det absolut roligaste under förra vintern, men det stärkte karaktären :)

Jag använder "vanliga" superunderställ, ett av dem köpta på ICA faktiskt. Jag klär mig i flera lager så svett och fukt transporteras bort snabbt. Ska testa merinounderställ i år.

Med TEC i april som nästa mål blir ju "tyvärr" vinterträningen viktigast, så det är bara att bita ihop. Löpband är inget alternativ för mig.

Camilla sa...

Ingrid: För en isig och kall vinter kan ett par dubbade löpskor vara en bra investering. Jag har goda erfarenheter av Icebugs löparskor med dubbar i karbidstål.

zebban: Ja, visst stärker vinterträning karaktären! Lycka till med TEC-träningen!