onsdag 13 januari 2010

Målsättandets ädla konst

Hur sätter du upp ett bra mål? Det finns några saker att tänka igenom för att målet skall vara riktigt bra och motiverande hela vägen fram. Tipsen kommer här:

Specifikt - det skall vara något konkret som du ska uppnå.
Mätbart- annars vet du ju inte om du lyckats, eller hur?
Attraktivt - det måste kännas lockande att uppnå målet och det skall vara positivt formulerat.
Realistiskt - att just du blir ny världsmästare på 100 m löpning är knappast realistiskt...
Tidsbestämt - det finns en deadline när målet skall vara uppnått.

SMART blir ordet som titelbokstäverna bildar. Fiffigt! Exempel på bra mål kan vara : "Jag ska träna 2 gånger i veckan i tolv veckor", "Jag ska cykla Vätternrundan", "Jag ska klara 30 armhävningar i ett sträck före påsk".

Så var det en liten men icke obetydlig detalj till... Du behöver en belöning när du nått målet. Du måste få "fira" och känna dig duktig. Ett bra mål har en utmaning inbyggd. Det bör finnas en viss osäkerhet i om du kan klara det eller inte. Du behöver få kämpa mot ett visst motstånd. Och när du nått ditt mål och blickar tillbaka på resan dit kan du nöjt säga som Karin Boye: det är vägen som är mödan värd!

1 kommentar:

anneliten sa...

Det är intressant det där med mål... Håller just på att försöka sätta mål tillsammans med mina medarbetare - de hamnar så lätt i aktiviteter istället för mål. Målet är ju inte att springa maran, målet är att ha klarat av den, där själva springandet, liksom träningen och andra förberedelser), är aktiviteter för att komma dit. kanske var ett dåligt exempel... jag försöker igen - att styreketräna varje dag är inget mål - att bli starkare är ett mål. hur man sedan mäter det där med att man blivit starkare... Mät bart ska det ju vara.