tisdag 26 januari 2010

Förbereda utmaningen

Dags att räkna ner...
Foto: Sara Ringström


Ultra Trail du Mont Blanc. Sent i augusti på startlinjen i Chamonix gäller det att vara väl förberedd! Hur gör man? Sju månader i andra sammanhang kan låta som lång tid men i det här fallet finns ingen tid att spilla. Dags att skaffa en plan.

De faktorer som kommer att hjälpa mig att lyckas med träningen nu när jag har en plats i loppet och ett hotellrum i Chamonix är: kondition, styrka, psyke och rörlighet. Alla dessa fyra behöver tränas och nötas under de kommande månaderna.

Kondition: Det gäller att springa eftersom man blir bra på det man tränar. Mycket och i backar. Tio timmar per vecka som en grund.

Styrka: Backar kräver sina lår- och vadmuskler både uppför och nedför. En superstark bål kommer att vara till hjälp för att inte säcka ihop när jag blir trött.

Psyke: Att ge sig ut och springa under grisiga förhållanden stärker psyket. Jag lyssnar dessutom på mental träning 15-30 min i min iPod varje dag.

Rörlighet: För att kunna genomföra tuff fysträning utan att bli skadad och för att kunna bli fokuserad kommer jag att yoga regelbundet.

Jag börjar inte från scratch utan har idag en ganska gedigen träningsmängd per vecka. Jag räknar med att lägga ner 15-20 timmar i veckan för att nå detta mål, fördelat enligt följande: kondition 10-12 timmar, styrka 3-4 timmar, yoga 2-4 timmar och mental träning (psyke) är snudd på omöjligt att tidsbestämma eftersom mycket av den är inbakad i övriga träningstimmar. Om det är en förmån att jobba på ett träningscenter i det här fallet? Det är faktiskt en av förutsättningarna!

Just NU är det dags för ett yogapass hemma i vardagsrummet! Som jag nämnt tidigare är det ett fantastiskt sätt att starta dagen. Senare blir det ett kombinerat styrke- och konditionspass på jobbet och så SatsCorePuls, förstås!

3 kommentarer:

MarathonMia sa...

Jag verkligen älskar att läsa om folks fokus och träningsupplägg. Det får mig att vilja göra armhävnignar på jobbet av ren skär glädje!

Självklart får du använda mig som exempel... jag har länge funderat på att skriva ner lite längre hur jag fann drivkraften - men jag verkar vara mer i löparkläder och i duschen än vid tangentbordet :D

gax Staffan sa...

Kan du berätta mera om din mentala träning, vad mera specifikt lyssnar du på? Inför Gax jobbade jag på egen hand lite med mental träning, så lite kan jag.
Men du verkar ha ett bra redskap, dela gärna med dig antingen via mail eller bloggen. Som du vet har jag oxså ett lopp som startar i Aug-10...

/Gax-Staffan

Carina Hult sa...

Du e bara helt suverän Camilla:) Fantastisk inställning och ett jävlar anamma. Du e GRYM. Kram Hultan