torsdag 21 januari 2010

Fisk och träning

Kosten är en viktig del i ett hälsosamt leverne, det skulle nog de flesta skriva under på. Vi är uppbyggda av fett, protein, kolhydrater och mineraler. Precis det vi äter. Vi ÄR alltså vad vi äter. Vår mat är både bränsle och byggstenar. Kroppen är en sinnrik fabrik som kan processa och tillverka mycket av det råmaterial vi stoppar i oss. Men vissa ämnen klarar den inte att tillverka, det måste vi se till att äta. Dessutom tillräckligt frekvent och i lagom doser.


Jag vet att jag behöver äta "bra" för att orka med den tuffa träning som jag har framför mig nu. Inte bara för att faktiskt orka genomföra den utan också för att kroppen skall kunna tillgodogöra sig den. På två punkter behöver jag vara noggrann eftersom jag inte riktigt vill tro på kosttillskott utan är övertygad om att bra livsmedelsval räcker för att täcka mina behov. Jag behöver äta fisk 2-3 gånger i veckan -minst! Och jag behöver min dos på minst ett halvt kilo frukt och grönt om dagen. Jag ska se till att det blir fisk till lunch idag och just nu kompletterar jag den tidiga frukosten med en saftig apelsin!


Det florerar så många myter och idéer om kost att många av oss är helt förvirrade. Det bär emot lite att lägga upp bilden nedan, men det går att skratta åt den och kanske är det så att vi uppfattar de budskap vi vill, på det sätt vi vill? En kaka, någon?


4 kommentarer:

gullfot sa...

Alltså, inga kosttillskott i världen klår en rätt sammansatt, nyttig och varierad kost! Som idrottare har man ju dessutom fördelen att kunna äta mer, vilket gör att vi får i oss ännu mer av viktiga näringsämnen.

Delicatos reklamkampanj tycker jag fortfarande är något av det mest cyniska som gjorts, hur snygg den än är. Människor dör av fetma och livsstilsrelaterade sjukdomar, så jag kan inte riktigt se det roliga.

Nu ska jag äta frukost :-)

anneliten sa...

Håller med om Delicatos kampanj - helt sjuk! I Sverige är vi lite mer upplysta än i en del andra länder, men ändå äter vi alldeles för mycket skräp.

Camilla sa...

Ja, vi är verkligen gottegrisar i Sverige. Jag läste nyligen "Godis åt folket" med undertiteln "hur svenskarna blev sockerslavar i karamellkungens rike". Skrämmande fakta! Godis känns verkligen inte okej i de mängder vi konsumerar det i Sverige idag.

Caroline sa...

Vad äter du till frukost?