Det finns flera sätt att föra träningsdagbok. Min allra första sådana var ett helt vanligt, randigt A4-papper som jag vårdade ömt och aldrig visade för någon. På det papperet hade jag antecknat min vikt och dagens aktivitet. Jag var 16 år och gick första året på gymnasiet. Min intention var att skaffa en snygg kropp till sommaren. Snacka om yttre motivation, d.v.s. att jag inte genomförde träningen för att jag tyckte om att röra på mig utan enbart för att bli "snygg". Och i mina ögon var kroppsvikten ett mått på detta. Ju mindre desto bättre.
Senare har andra träningsdagböcker, både köpta och egenkomponerade, kommit och gått. Eftersom jag inte är så mycket för att samla på mig saker har de flesta till slut hamnat i sopkorgen i takt med att mina träningsmål ändrats. När jag tränade för mitt första marathon skrev jag ut träningsprogrammet från marathon.se och markerade mina genomförda träningspass med överstrykningspenna. Det kändes väldigt motiverande att se hur jag steg för steg tagit mig genom programmet.
Senaste 1½ åren har min träningsdagbok funnits på webben. Där finns flera sajter att använda, många är riktigt bra. Jag håller till på Funbeat, där kan du bokföra dina träningspass, få förslag på träningsrundor och tävlingar samt skriva meddelanden till andra medlemmar och delta i diskussionsgrupper på deras forum. Det går att få fram en hel massa statistik som ger överblick över träningen. Bland annat får jag veta att min träning de senaste 60 dagarna bestått till 46% av terränglöpning. Efter denna lördag kommer den procentsatsen att ha ökat något. Jag är nämligen grymt sugen på att ge mig av ut i skogen idag.
Funbeat-loggan. Finns även att beställa som t-shirt på sajten.
6 kommentarer:
Camilla har du sett den här http://www.funbeat.se/blogs/show.aspx?BlogPostingID=71441
Han har hittat sin farfars träningsdagbok. Väldigt kul läsning och intressant att det är på det stora hela typ samma som gäller idag.
...och jag såg precis att jag ligger på 18% intervall, snabbdistans och fartlek, 45% är distans och resterande cykelpendling.
Det är ju också intressant hur vi rubricerar och kategoriserar våra pass. Det tilltalar mina nördigare sidor.
Jag kör fortfarande pappersvarianten. Gillar att kunna bläddra fram och tillbaks. Bli påmind om var jag sprang, ev. med vem, hur det var och hur det kändes. För privat för weben kanske...
Fredrik: Coolt! Den måste jag kolla.
Mikael Björk: Nördigt, jajamän! Och roligt!
Ingmarie: Du väljer själv om du vill visa för andra eller hålla den för dig själv. Är du lagd åt tävlingshållet så kan du skapa en egen "topplista" också. Måste visa dig nångång...
håller med Mikael, det finns mycket på funbeat som tilltalar ens nördiga sidor!
jag måste testa! Du får GÄRNA visa mig! Så slipper jag gå på alla barnsjukdomar.:-)
Skicka en kommentar