lördag 25 september 2010

Ful och funktionell

Hösten är redan här och snart står vintern för dörren. Om du tillhör den skara som vill sporta utomhus oavsett väder så har jag ett litet utrustningstips. Inför min satsning på Ultra Trail du Mont Blanc tittade och frågade jag runt efter väldigt mycket funktionella plagg och prylar. Några saker hamnade förstås i min ägo och några av dem funkade bra, andra inte. Det absolut bästa köpet jag gjorde var mina skor, som jag redan lovordat flera gånger här. Tvåa på topplistan kommer denna:
Det är en underställströja i merinoull från norska Aklima. I Sverige hittar du den bl.a. på addnature och jag upptäckte nyligen att den kommit i en polokrage-variant, både med och utan zip.

Merinoull kliar inte och värmer även om det blir blött. När Ultra Trail du Mont Blanc avbrutits (p.g.a. dåligt väder som gjorde banan farlig) och vi i regnet, efter 21 km löpning stod och väntade på tåget tillbaka till Chamonix behövde jag bara dra en tunn jacka utanpå denna och kunde tillhöra en av de få löpare som inte behövde frysa. Igår sprang jag i den i 20-gradig värme och solsken och den blev genomblöt men inte tung och jag frös inte efter den löpturen heller.

En annan fördel är att den inte luktar illa av svett. Jag har använt den säkert 10-15 ggr under löpning men bara tvättat den en enda gång. Allt som behövs är att torka och vädra den, så blir den som ny igen! Den är dessutom lite bättre på att hålla formen än en vanlig slätstickad ullunderställströja. Observera att jag inte på något vis blivit sponsrad för att tala om det här. Det är mina egna, sanna åsikter direkt från hjärtat. Jag tycker att den är så bra att jag inte vill undanhålla dig mina positiva erfarenheter.

5 kommentarer:

Ola Pe sa...

En tröja som inte behöver tvättas efter ett löppass!! Låter för bra för att vara sant, en sån vill jag oxå ha! Den måste vara perfekt vid skidåkning. Eller kan det vara som jag misstänkt ett tag, du är inte från samma planet som oss andra och fungerar inte som vanliga dödliga...
Men när den väl skall tvättas, är det bara att slänga in den i maskinen som andra plagg?

Camilla sa...

Ola: Den kommer att vara perfekt för skidåkning! Om du tvättar den så är det för hand eller i tvättmaskinens ullprogram (om det finns ett sådant). Annars slits den onödigt fort och blir skör. Jag har tvättat sönder dyra ulltröjor och lärt mig den hårda vägen.

Ingmarie sa...

Bra tips! Helt klart något jag ska investera i! Gäller bara att hålla i plånboken för den där affären är farlig...;-)

bureborn sa...

Perfekt tips! jag som just svurit över att min underställströja i "plastfunktionsmaterial" luktar urk. Merino är antecknat på inköpslistan!

Anonym sa...

När jag jobbade i Narvik talade sig en kollega där varm om ull-underställ av de skäl du nämner. Bra tips till packningslistan för UTMB 2011 om jag skulle lyckas få startplats då igen. =)

/ NIklas G