torsdag 23 september 2010

Den djupa skogen

Det finns en hel del lopp i Sverige som är längre än ett marathon (d.v.s. >42195 meter). Under helgen som gick sprangs Uppsala Monster Tur, där det tävlades på sträckorna 50 repektive 100 km. Så finns det ultralopp på tid, där deltagarna springer under t.ex. 12 timmar på en kortare bana, ofta platt. Uppsala-loppet har jag provat, men aldrig något tidslopp.

De lopp som lockar mig mest är de som går i terräng. Gärna med ett inslag av "äventyr", enligt min definition på ordet: risk att springa fel, få vätskekontroller och minimalt med publik (Lidingöloppet går bort -det är på tok för mycket folk och alltför "oäventyrligt" för att jag ska trivas). Alldeles nyligen fick jag nys om ett sådant lopp och det bästa med det är att jag har möjlighet att springa det! Igår anmälde jag mig till Holavden Ultra som går den 2/10 mellan Gränna och Tranås. 55 kilometer varierad terräng längs en vandringsled utlovas. När jag googlade "Holaveden" fann jag följande text som beskrev Holavedens Urskog:

"Skogen i reservatet består av 200-250 år gamla tallar och enstaka äldre granar. De största träden har en diameter på 80 centimeter. I området finns gamla stubbar som tyder på tidigare avverkning. Benämningen urskog är därför inte helt riktig, men träden är mycket äldre än vad som är normalt i dagens skogar.

Den täta skogen och den torra, steniga marken gör att floran är mycket fattig. Här växer ris av ljung, lingon och mjölon, örter som linnéa, tallört och ekorrbär, samt ormbunksväxter som stensöta, ekbräken och revlummer. I området häckar flera hackspettar och andra fåglar som senare övertar hackspettarnas bohål. Arter som har observerats är bland annat spillkråka, gröngöling, pärluggla, korsnäbb och trädkrypare
."
Visserligen är detta bara en liten del av hela Holaveden (som förresten betyder "den djupa skogen"), men om resten av skogen bara liknar detta litegrann så känns det värt att åka dit och njuta av loppet och leden.

Just detta är inte urskog, men ändå... Foto:Sara Ringström

Fyra helger i rad finns det chans till roliga terränglopp för min del. Helgen efter följer SUM, Sörmland Ultramarathon, 50 km, sedan Tjurruset 10 km och Markusloppet 50 km. Springer jag alla fyra blir det sammanlagt 165 km terränglopp i oktober. Kanske en hyfsad kompensation för 166 missade kilometer i alperna?

5 kommentarer:

MarathonMia sa...

Härligt! Det låter som Camilla det!

Annelie sa...

"De lopp som lockar mig mest är de som går i terräng. Gärna med ett inslag av "äventyr", enligt min definition på ordet: risk att springa fel, få vätskekontroller och minimalt med publik."

Det här kommer låta lite fånigt, men jag vill i princip bara 'lära mig' springa för att kunna springa i skogen. Jag har valt bort t ex mountainbike för att det påverkar skogen så mycket att det t ex knappt kan göras i naturreservat och urskog.

Vandring i all ära, men jag gillar ju pulsen också och man 'hinner' se mer om man springer..

Så jag ser väldigt mycket fram emot att läsa om de loppen och din träning dit!

Camilla sa...

Annelie: Häng med ut nån dag, vetja! ;)

MarathonMia sa...

Ja Annelie - häng med Camilla i skogen - det är fantastiskt!

(kul att ses vid lunch Camilla!)

Annelie sa...

ska bara vänja mig vid att springa liite längre än 30 minuter så :D