söndag 7 mars 2010

Tempoväxling


Högintensivt arbete, typ intervaller, med hög puls är styrketräning för hjärtat och andningsmuskulaturen. Lågintensivt arbete, att mala på i ett lägre tempo, är härdande för ben muskler och psyke. Så skulle jag enkelt kunna sammanfatta varför jag behöver träna i olika farter. Något som jag ägnat mig åt under helgen är just detta: att byta fart.


Lördagspasset blev ca 12 km långt och där stasade jag på att hålla ett 5.20-tempo (tid per km, alltså). Jag lyckades nästan med det. Det blev några sekunder långsammare, totalt sett. Söndagspasset blev ca 20 km långt och jag satsade på ett 6.00-tempo. Jag lyckades nästan med det också. Det blev några sekunder snabbare. Jag märker att jag behöver anstränga mig för att hålla det tempo jag bestämt mig för, annars vill kroppen gå på i sina gamla invanda spår.


Förutom träningen har helgen varit extremt lugn och skön. Ibland är det så skönt att bara vara och jag tycker om att bara vara tillsammans med min käre sambo, han som gav mig dessa vackra i fredags:

40 stycken färgglada!


Våren är definitivt på väg! Under ett stycke av dagens löpning fick jag torr asfalt under fötterna och löpningen ackompanjerades av fågelkvitter och solsken. Och igår kunde vi sitta vid en södervägg utanför vår ytterdörr och äta lunch i solen. Visserligen med jackorna på, men solen värmde gott i våra ansikten. Om vi inte haft den långa mörka vintern vet jag inte om jag skulle uppskatta detta lika mycket som jag nu gör.

2 kommentarer:

Ingmarie sa...

Åh vad fina! Tulpaner är verkligen vårens blomma!Och visst luktar det lite vår med nu?:-)
Koppen är lika fantastisk som den är lurig. Vill hushålla på energi och göra det så bekvämt som möjligt för sig. Därför den behöver chockas lite då med tex lite tempoväxlingar. Och precis som naturens variation behövs, så behövs variation i löpningen för att alla delar ska uppskattas. :-)

Camilla sa...

Ingmarie: du är klok du. Och inspirerande!