lördag 3 juli 2010

Ingen riktig tjej

"Alltså, du kan ju inte vara en riktig tjej". Det är mer än tio år sedan jag fick den kommentaren av en kille som jag dejtade. Han hade varit hemma hos mig första gången och när han var på toaletten hade han (förbluffande vanligt beteende, tydligen) kikat i badrumsskåpet. Där fanns inga ansiktskrämer, inget smink, inga rengöringskrämer eller ansiktsmasker. Jag minns inte vad jag hade där just då, men jag minns att det inte var några som helst problem att få plats med sakerna. Hans bestämda uppfattning var att tjejer bryr sig om hur de ser ut på det sätt att de äger massor av kläder, skor och skönhetsprodukter. Enligt hans sätt att se hade han nu äntligen fått bekräftat det han misstänkt: jag var ingen riktig tjej. Behöver jag nämna att vi inte träffades speciellt många gånger innan jag insåg att jag aldrig skulle kunna stå ut med honom?

Jag bryr mig om hur jag ser ut. Men jag tycker att jag ser bäst ut utan smink. Kanske lite mascara ibland. Och kläder är kul, men till vardags blir det ju mycket träningskläder och på fritiden blir det ju också oftast... träningskläder. Nu när det är sommar och sol har jag gärna klänning på fritiden, när jag inte tränar.

Men framförallt bryr jag mig om hur jag mår. Kroppen och huvudet hänger ihop, det är jag fullständigt övertygad om. Iklädd löparkläder och -skor eller susandes fram i cykeloutfit på min landsvägsracer är jag väl knappast symbolen för kvinnlighet, men det struntar jag blankt i. För jag mår toppen och är oerhört priviliegierad som får jobba med det jag gillar allra mest och kan hålla igång hela dagarna. Plus att jag sover gott om nätterna.


Skogens drottning? Utan smink men med träningskäder. Foto: Sara Ringström

7 kommentarer:

anneliten sa...

Underbart Camilla! Var dig själv. Själv har jag utseendemässigt gått från att vara pojkflicka (också i vuxen ålder) till relativt kvinnlig kvinna (nästan alltid höga klackar och kjol på jobbet) men får ändå "feed backen" att jag skulle tjäna på att vara mer kvinnlig i mitt sätt. Tror jag måste skriva ett helt inlägg om det någon gång, för jag blir rätt "pissed".

Annelie sa...

Vilken fånig kille! Jag har ju tränat på några av dina pass, och du är väl inte speciellt "okvinnlig"? Men folk borde väl få vara lite som de vill? Jag hoppas världen är stor nog för alla: de kvinnligaste kvinnorna, pojkflickorna, flickpojkarna, osv..

Ingmarie sa...

Exakt så tänker och känner jag med! Ibland kan jag tänka att jag ska försöka "likna" någon jag tycker är fin. Någon med moderiktiga kläder, smycken och snygg make-up. Men så när jag försöker så känner jag mig som en...CLOWN! Antagligen för att det inte är jag.

Camilla sa...

anneliten: Jag måste någon gång få berätta för dig om "flät-tricket". Du kanske är i en bransch där du kan känna igen dig...

Annelie: Jag är Camilla, helt enkelt, precis som du skrev. Tack!

Ingmarie: Ja, clown är precis vad jag också känner mig som då. Bra liknelse!

Marcus sa...

Fånig kille som sagt var och han hade dessutom mage att tänka högt. Att gå o kika i andras badrumsskåp är ju att hålla på o snoka. Sådant gillar inte jag. Konstiga värderingar ham hade också. En tjej som tränar är en betydligt attraktivare tjej än den som lägger en massa tid o pengar på smink o kläder. Tycker att hysteriskt mkt kläder o smink hos tjejer kan i stället symbolisera tjej med dålig självkänsla som inte tror hon duger utan allt detta. Sådant är inte en attraktiv egenskap.

Frida sa...

Jag är ingen riktig tjej. Ett genomskinlingt nagellack, en burk hårinpackning, ett lypsyl med lite glanseffekt, fem halvtrasiga hårsnoddar, ett surfer-halsband med snäck-skal. That's it. Länge leve alla oriktiga tjejer!

Anonym sa...

het kvinna ;)