söndag 11 juli 2010

Arla

Vilket väder som än råder under sommarmånaderna så tycks vi aldrig bli nöjda. Just nu vet jag många löpare som pustar och stånkar och tycker att det är alldeles för varmt (men jag vet åtminstone en som stortrivs!). I senaste numret av tidningen Aktiv Träning gjordes en test på en vältränad kille som fick löpa i 13 grader respektive 25 grader på ett löpband inomhus. Han fick överlägset bäst resultat i den kyligare temperaturen. Ute i verkligheten råder väldigt sällan de perfekta förhållandena. Som vanligt gäller "gilla läget" och att göra de anpassningar som behövs för att få kroppen att trivas så bra som möjligt i värmen (i detta fall). Minns du förresten den bitande kalla vintern med temperaturer under -20?

Jag tycker också att det är alldeles för varmt. Från klockan 10-11 på förmiddagen i alla fall. Mål och motivation får mig att ställa väckarklockan tidigt och lite drygt 17 grader som vi har i norra delen av Stockholm just nu är definitivt överkomligt. Dessutom är det söndag, semester och alldeles stilla ute. Det finns en chans att äga världen en stund och låta mitt ego växa, bli skogens drottning ett par-tre timmar framöver. Arla morgonstund blir den bästa lösningen för mig! Jag kommer dessutom att hålla mig ute i skogen och skuggan eftersom jag upplever att det är solskenet direkt mot huden som tröttar ut mig mest.

Med väl vald tidpunkt på dygnet, skogsmiljö och vätskebälte så funkar det att träna utomhus. På Sats Sollentuna igår var det behagligt svalt när jag instruerade min sista klass före semestern. Och mycket folk kom det också! Där gör luftkonditioneringen verkligen sitt jobb. Inomhusträning kan givetvis också vara ett alternativ när sommarhettan infinner sig. Nu är de ljusa timmarna så många att vi förhoppningsvis hinner njuta av dem ändå.

6 kommentarer:

Pernilla sa...

Visst är det märkligt - man är aldrig riktigt nöjd ;) Och visst minns jag vintern som var - det resulterade i löpbandslöpning när det var under 20 grader.. Men det var vitt och vackert :)

Avis på dem som orkar upp på morgonen och tar sig ut och springer då - är morgontrött så in i norden så min löpning blir sent på kvällen..

Camilla sa...

Pernilla: sena sommarkvällar kan vara alldeles, alldeles underbara!

Helene sa...

En fördel med att bli äldre är att jag har blivit morgonpigg - löpträning kl 5 på morgonen kan vara alldeles underbart. Det är bara jag och fåglarna(och enstaka hundägare med hund) som är ute och lufsar. Å det doftar av blommande Lind och smultronschersmin. Sen går jobbet lekande lätt och hela dagen är fylld av gnol.

anneliten sa...

Världen är helt klart vackrast på morgonen!

Camilla sa...

Helene och anneliten: morgon är BÄST! :)

Ingmarie sa...

haha. Jag skrev PRECIS om det där jag med. En sak vet jag, det ska väldigt mycket till för att jag skulle gnälla över värmen. :-)